Idrott – en viktig del av bojkottrörelsen
En av de stora segrarna förra året var när Argentinas fotbollslandslag ställde in en planerad vänskapsmatch mot Israel. Detta efter att fotbollssupportrar och aktivister från hela världen i månader mobiliserat till stöd för palestiniernas bojkottkrav. Genom namninsamlingar, filmer och demonstrationer uppmanades lagkaptenen och superstjärnan Lionel Messi och hans lagkamrater att inte spela matchen.
Palestinska fotbollsspelaren Mohammad Khalil vars karriär tog slut när han blev skjuten av en israelisk prickskytt under en fredlig demonstration i Gaza, var en av många som bad Argentina att ställa in matchen.
När laget var i Barcelona för att träna hölls protester utanför träningsanläggningen och aktivister kunde framföra budskapet direkt med megafoner.
Messi, your game with Israel is political. The Israeli government will use it to cover-up its brutal attacks on Palestinians, on and off the field.
There is nothing “friendly” about military occupation and apartheid. Don’t play in Israel until Palestinians’ human rights are respected.
När Argentina – bara tre dagar innan matchen skulle spelas – meddelade att de inte tänkte komma till Israel, blev det kraftiga reaktioner från alla håll. Palestinier och bojkottaktivister jublade, medan israeliska regeringen och andra försvarare av ockupationen blev rasande.
I byn Nabi Saleh på Västbanken spelades en tackfilm in. Ahed Tamimis släktingar och vänner förklarade att Argentinas landslag ”scored a goal for freedom, justice and equality”.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu krävde att Argentinas president Mauricio Macri skulle agera och ändra beslutet. Något han inte kunnat göra ens om han velat, eftersom han inte hade makt över beslutet.
Tar ställning mot ockupationen
Under apartheid i Sydafrika var den internationella sportbojkotten till slut stor och enig. I efterhand har det konstaterats att den var starkt bidragande till att apartheidregimen föll. Och det är tydligt att Israel påverkas av att artister och idrottspersonligheter tar ställning mot ockupationen och ställer in konserter och matcher.
Israel använder idrott och kultur för att sprida en positiv bild av landet till omvärlden. En bild där ockupation, apartheid och brott mot mänskliga rättigheter överskuggas av positiva associationer. Stjärnorna blir ambassadörer.
Vänskapsmatchen mot Argentina är ett tydligt exempel på hur Israel försöker använda idrott för att putsa sitt varumärke. Den var tänkt som en del av landets 70-årsfirande. Från början var det meningen att matchen skulle spelas i Haifa, men Israel valde att flytta den till Jerusalem. Något som gjorde den än mer kontroversiell i spåren av USA:s beslut att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.
Att matchen ställdes in var därför ett stort nederlag för Netanyahu och regeringen. Det handlade om mycket mer än en fotbollsmatch.
Red Card Israel
Det övergripande målet med idrottsbojkotten, som också̊ går under namnet Red Card Israel, är att få Israel uteslutet från FIFA, Internationella Fotbollförbundet.
Israel förstör medvetet palestinska fotbollsarenor och arresterar palestinska spelare. De begränsar de palestinska idrottarnas möjligheter att röra sig fritt. Idrottare från Västbanken och Gaza tillåts inte att träna tillsammans eller att tävla mot varandra. Under attacker mot Gaza har palestinska landslagsspelare dödats och på Västbanken har idrottsplatser för barn förstörts.
Listan på hur Israel förstör för den palestinska idrotten kan göras lång. Samtidigt tillåts lag från olagliga israeliska bosättningar att spela i den israeliska fotbollsligan. FIFA har inte satt stopp för detta och bryter därmed mot sina egna riktlinjer.
Bojkotta Puma
Palestinagrupperna i Sverige har genom rapporter och skrifter uppmärksammat hur idrott på olika nivåer påverkas av ockupation, blockad och apartheid. Viktiga argument att lyfta när vi förespråkar en idrottsbojkott mot Israel. Tillsammans med den internationella bojkottrörelsen kommer vi nu kampanja för att Puma ska sluta sponsra det israeliska fotbollsförbundet IFA där sex lag från de olagliga bosättningarna är medlemmar.
I mars förra året gick 130 palestinska fotbollsklubbar samman och uppmanade Adidas att avbryta samarbetet med israeliska fotbollsförbundet. De förklarade att Adidas genom att stödja lag i bosättningar på stulen palestinsk mark bidrar till brott mot internationell rätt. En stor kampanj startade och över 16 000 namnunderskrifter lämnades över till Adidas huvudkontor i Amsterdam. Adidas svarade att de lyft frågan om lagen från bosättningarna med FIFA och senare avslutade de samarbetet med det israeliska fotbollsförbundet.
I stället tog Puma över och nu riktar sig de palestinska klubbarna dit med samma uppmaning. Puma har etiska riktlinjer där de tar ställning för mänskliga rättigheter, vilket inte går ihop med sponsring av lag i bosättningarna.
Vi hoppas på ett brett stöd i Sverige för en idrottsbojkott och kravet att utesluta Israel från FIFA. En idrottsbojkott fungerade under apartheid i Sydafrika och det fungerar nu.
Anna Wester, förbundsordförande
Palestinagrupperna i Sverige
Texten har tidigare publicerats i Palestina Nu.
Andra inlägg
- Ockupationen och den palestinska barnboken
- Sjukvårdskrisen i Gaza: En humanitär katastrof
- IDF och det palestinska skolsystemet: Att ödelägga en generation
- FN-experter: Stater måste följa ICJ:s yttrande
- Vi måste tala om ockupationen!
- Flyktingar i generationer fortfarande på flykt
- Al Nakba – en påminnelse om att visa solidaritet
- Kulturellt folkmord I Gaza
- Oacceptabel säkerhet vid evakuering av sjukhus i Gaza
- FN-organ: Omedelbart eldupphör krävs