Flyktingar i generationer fortfarande på flykt

Lite förenklat ser det historiska händelseförloppet från 1948 och fram till idag ut så här för många familjer i Gaza: en flykting som får barn som växer upp som flykting som får barn som dödas.

Antalet palestinier som flydde eller blev utvisade från Palestina 1948 i samband med den historiska händelse som kallas Al Nakba (Katastrofen) var runt 700 000, en majoritet av befolkningen. Man packade hastigt, lämnade hem, ägodelar, boskap, jordbruk, bagerier och skolor. Man låste dörren, tog med nyckeln för att kunna återvända efter kriget. Många bosatte sig i flyktingläger på Västbanken, i Libanon, Syrien och Jordanien. I dag, 76 år senare, är antalet palestinska flyktingar och deras ättlingar sex miljoner till antalet. Israel tillåter inte återvändande, bland  annat för att den demografiska balansen skulle rubbas. Det finns en rädsla för att Israels judiska identitet skulle förändras. Israel vill också använda rätten att återvända som ett spelkort vid förhandlingsbordet inför en framtida fred, även om det idag inte går att se några tecken på att viljan till fred finns.

I Gaza är idag en majoritet av befolkningen flyktingar. Ungefär 1,7 miljoner, tre fjärdedelar av befolkningen, har under de senaste nio månaderna tvingats lämna sina hem. Det är alltså mer än dubbelt så många som flydde Al Nakba. Den här gången finns det ingen säker plats. 

Gazaborna, varav hälften är barn, är instängda under en omänsklig blockad under ett pågående krig. Israels försvarsminister, Yoav Gallant, sa en vecka efter Hamas attack den sjunde oktober att terrorister och civila skulle separeras och att de som ville rädda sina liv skulle bege sig söderut. Därefter har uppmaningarna att förflytta sig varit många, ibland ogenomförbara. Vi vet nu att det inte har gjorts någon reell skillnad på Hamas, stridande, civila, män, kvinnor och barn. Enligt UNRWA (24 juni, 2024) har närmare 38 000 palestinier dödats i Gaza sedan den sjunde oktober och ytterligare drygt 500 på Västbanken. Antalet dödade barn är 15 000.

Lite förenklat ser alltså det historiska händelseförloppet från 1948 och fram till idag ut så här för många familjer i Gaza: en flykting som får barn som växer upp som flykting som får barn som dödas. 

Gaza war damage 2023. Creative commons license.

Flykten och dödandet pågår hela tiden. Svältande, slutkörda, sörjande människor instängda och på flykt i sitt eget land i brist på mat, vatten, sjukvård och skydd. Hur länge kan det få pågå? Kommer de att få återvända? Till vad kommer de att i så fall att återvända? Satellitbilder visar att närmare 60 procent av byggnaderna i Gaza är antingen skadade eller förstörda. I Gaza stad är 75 procent förstört. Sjuttiofem procent. Hem, skolor, sjukhus, lekparker och bagerier i ruiner. Enligt FNs beräkningar kommer det att ta decennier att bygga upp. Så vad ska man återvända till? 

FN uppskattar att det föddes 20 000 barn i Gaza under krigets första månader. Det går inte att säga i dagsläget hur många som kommer att överleva. De föddes på flykt med föräldrar som är på flykt och så kan vi hålla på hela vägen tillbaka till 1948. 

Källor

https://apnews.com/article/israel-palestinians-gaza-evacuation-history-nakba-a1bec1ee3477573e80b39b4044a48111

https://www.aljazeera.com/gallery/2024/5/14/photos-palestinians-mark-76-years-of-nakba-as-new-tragedy-unfolds-in-gaza

https://www.dn.se/varlden/forodelsen-i-gaza-syns-fran-rymden-har-ar-19-ariga-farahs-flykt/

https://www.unrwa.org/palestine-refugees

https://news.un.org/en/story/2024/01/1145677

 

Markus Majdalani

 

På Palestinapodden finns avsnitt om Al Nakba och Gaza: https://shows.acast.com/palestinapodden

15 Jul 2024