Folkfest i Betlehem – flera lopp som passar alla
År 2018 deltog 19 svenskar, 25 norrmän och 70 danskar i den palestinska folkfesten Palestine Marathon - Freedom of Movement. Namnet antyder att man ska springa ett marathonlopp, men så är det verkligen inte. Det är en familjefest för alla som vill promenera ett par kilometer, lunka en mil, springa en halvmara eller faktiskt göra ett riktigt marathonlopp. Barnvagnsförare och elitlöpare är lika välkomna. Nu vill Maria Jonsson och Camilla Larsson uppmuntra fler svenskar att delta 2019. Vi borde väl inte vara sämre än våra grannländer…
Det första loppet hölls i Betlehem för fem år sedan. Arrangörerna ville belysa artikel 13 i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna, nämligen ”att var och en har rätt att förflytta sig och välja bostadsort inom varje stats gränser” och ”att var och en har rätt att lämna sitt land och återvända”.
Loppet är ett sätt att visa omvärlden hur palestiniernas vardag ser ut med Israels olagliga mur på palestinskt territorium, olagliga bosättningar, vägspärrar och id-kontroller. Men också ett sätt att visa en annan sida av Palestina – naturen, arkitekturen, historien och kulturen med mat, musik, dikter och poesi. För vem blir inte betagen av att se dabke (palestinsk dans) eller att lyssna på oud (ett traditionellt stränginstrument) som används av flera palestinska musiker?
Intresset för evenemanget har ökat rekordartat. År 2013 deltog 700 personer från 29 länder, varav 35 procent kvinnor. Fem år senare var det 7 000 deltagare från 72 länder och hela 49,5 procent kvinnor. Initiativet – ja, det kom från två danska kvinnor. Det finns en dokumentärfilm på Youtube om hur det hela startade, “Palestine Marathon” (2014). Idag arrangeras loppen av Palestine Olympic Committee.
Maria Jonsson och Camilla Larsson har deltagit tidigare och planerar att åka till 2019 års maraton den 22 mars 2019. De ger gärna praktiska råd om resa och boende till alla intresserade. Men själva träningen får du lägga upp själv.
– Vi har fått frågor från kvinnor om klädkod, vad ska man ha på sig? Majoriteten av befolkningen är ju muslimer. Vi har sett kvinnor i shorts och linne, men också kvinnor med mer heltäckande kläder. Själv springer jag i långa tights och t-shirt, säger Maria.
– I år var det 33 grader när Palestine Marathon gick av stapeln. Men något år var det 15 grader och regn, så du måste vara beredd på att det kan vara ganska svalt, men också väldigt varmt, säger Camilla.
Sista anmälningsdag är 8 mars 2019. Då måste du ha bestämt om du vill delta i familjeloppet på fem kilometer, som är en härlig tillställning med barnvagnar och kaffepauser på otaliga kaféer, eller om du vill springa en 10, 21 eller 42 kilometer.
Du kan förstås också bara vara på plats och heja på! Då behöver du inte anmäla dig, utan bara infinna dig i Betlehem den 22 mars 2019, njuta av atmosfären och heja på alla deltagare. Loppet har start och målgång på Manger Square, torget utanför Födelsekyrkan.
Inresa och transporter
Eftersom Palestina inte har några egna flygplatser eller kontroll över sina landgränser får du flyga till Tel Aviv i Israel eller Amman i Jordanien (kräver visum). Enklast är att flyga till Tel Aviv och sedan ta buss till Jerusalem och därefter byta till buss eller taxi till Betlehem. Bussen går när den är full och släpper av alla passagerare där de vill, så det blir oftast en liten rundtur bland hotell och bostäder i Jerusalem.
För att resa mellan olika städer är det vanligaste transportmedlet små gula bussar, som kallas serveece. Bussen går när den är full. Somliga väljer att åka de stora bussarna som går enligt tidtabell, men det tar oftast längre tid. Taxi finns förstås, om man känner att man har råd med det eller har särskilt bråttom. Avstånden mellan palestinska städer och byar är inte långa, men det kan ta tid på grund av israeliska vägspärrar och id-kontroller.
– Alla i Palestina är så hjälpsamma, även de som knappt kan engelska. De guidar dig rätt, ser till att du hamnar på rätt buss och att du kommer av på rätt ställe, säger Maria.
En sak som kan vara förvirrande är att Israel och Palestina inte byter mellan vintertid och sommartid samma dag. Det hände under Palestine Marathon 2018. På Marias klocka stod det tre olika tider – svensk tid, israelisk tid och palestinsk tid. Men när skulle loppet egentligen börja?
– Vi blev jättestressade och rusade ut på gatan i Beit Sahour där vi bodde. Skulle vi hinna till starten? Vi frågade en kvinna hur vi kunde ta oss till torget på snabbaste sätt. I min bil, svarade hon och körde oss in till torget.
Äta gott och bo bra
Det finns hur många ställen som helst att välja mellan för boende i Betlehem. Du kan bo på lilla boutiquehotellet Dar Sitti Aziza strax intill Födelsekyrkan, eller lyxiga The Walled Of Hotel, som ligger precis intill muren och har som devis ”The worst view in the world”. Hotellet ägs av Banksy, en pseudonym för en anonym engelsk graffiti-konstnär och politisk aktivist.
Men du kan också bo på helt vanliga hotell, enkla hostels, härbärgen som drivs av olika kyrkor eller ”homestay” där du bor hemma hos palestinska värdpar. Välj boende i Betlehem eller grannstäderna Beit Sahour och Beit Jala, som har vuxit ihop med Betlehem.
Den palestinska maten är fantastisk. Du kan äta street food på enkla ställen, eller pröva de klassiska palestinska rätterna som maqlubeh (gryta lamm eller kyckling, ris och aubergine) och musakhan (kyckling på ett stort bröd med massor av lök, pinjenötter, kryddad med sumac) på restaurang. Är du vegetarian? Absolut inga problem. I det palestinska köket ingår massor av vegetariska rätter.
– Jag blev förvånad över hur bra det fungerade för mig med maten, säger Camilla, som har flera matallergier. Jag hade planerat att ta med mig en lapp på arabiska med allt som jag inte tål, men jag glömde den hemma. Det fungerade hur bra som helst ändå.
Bosättningar, flyktingläger, kloster och ölbryggeri
När du ändå är i Palestina så finns det så oändligt mycket att se - om du har tid. Varje dag och natt som du spenderar i Västbanken eller Östra Jerusalem har betydelse för palestiniernas ekonomi.
– Vi rekommenderar att du följer med oss på en geopolitisk tur runt Betlehem med organisationen ”To be there”, säger Maria. Muren slingrar sig genom landskapet och skär av byar från åkermarker och olivlundar. Vi såg prunkande gröna israeliska bosättningar och ett mer ökenliknande landskap där palestinierna bor.
– Vi besökte det 70 år gamla flyktinglägret Aida Camp i Betlehem, som sägs vara det mest tårgasattackerade området i hela världen. Om man har varit där så kan man inte, inte bry sig, säger Camilla.
Palestinagrupperna i Sverige samarbetar med Abu Dis ungdomsklubb utanför Jerusalem och ett aktivitetscenter för barn och ungdomar i flyktinglägret Askar Camp i Nablus. Om det finns intresse för att besöka dessa, kan vi försöka organisera det.
Andra intressanta städer är förstås Hebron med 500 militanta bosättare mitt inne i staden och landets enda fabrik som tillverkar palestinasjalar, Jeriko med linbana upp till Mount of Temptation och vandringsmöjligheter i Wadi Qelt, och den kristna staden Taybeh, som har landets första ölbryggeri och en kvinnlig bryggmästare.
Strax utanför Ramallah ligger den lilla byn Bil’in, som är känd från dokumentärfilmen ”Five Broken Cameras” om bybornas kamp mot det israeliska murbygget. Hostel in Ramallah ordnar politiska turer till Bil’in på fredagar.
I år deltog 19 svenskar i Palestine Marathon, men våra grannländer Danmark och Norge lyckades få ihop ännu fler deltagare.
– Vi hoppas att fler svenskar blir inspirerade och vill följa med. Vi delar med oss av tips i vår Facebookgrupp ”Från Sverige till Palestina Marathon”. Har du deltagit i tidigare lopp, gå med i gruppen och dela dina erfarenheter med andra, säger Camilla.
Länkar och tips
Youtube – se filmen ”Palestine Marathon”: https://www.youtube.com/watch?v=omx9EI2Rnzs
Reseguide – Palestine, utgiven av förlaget Bradt
Visit Palestine – www.visitpalestine.ps
Alternative Tourism Group – www.atg.ps
To be there – www.tobe-there.com
Andra inlägg
- IDF och det palestinska skolsystemet: Att ödelägga en generation
- FN-experter: Stater måste följa ICJ:s yttrande
- Vi måste tala om ockupationen!
- Flyktingar i generationer fortfarande på flykt
- Al Nakba – en påminnelse om att visa solidaritet
- Kulturellt folkmord I Gaza
- Oacceptabel säkerhet vid evakuering av sjukhus i Gaza
- FN-organ: Omedelbart eldupphör krävs
- Uppmanas israelisk militär till folkmord?
- Israel inför rätta för misstänkt folkmord