Bojkottrörelsens framgångar under 2019

Den internationella bojkottrörelsen har skördat flera framgångar under det gångna året. Det skriver BDS Movement när de summerar året. 

BDS är en internationell kampanj grundad på ett palestinskt upprop 2005 då över 170 palestinska organisationer samlades i en ickevåldskampanj med kravet på bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel, så länge ockupationen av Palestina och folkrättsbrotten mot palestinier pågår. Det är en etablerad ickevåldsmetod. BDS-rörelsen bekämpas av den israeliska regimen och vissa organisationer och politiska partier runt om i världen.

Här är några exempel på 2019 års framgångar.

Sydafrika har kallat hem sin ambassadör och nedgraderat relationerna med Israel.

Ledande europeiska fackföreningar – European Federation of Public Services Unions, som representerar åtta miljoner personer, och Storbritanniens Trades Union Congress, som representerar sex miljoner personer – har begärt att frihandelsavtalet mellan EU och Israel ska avslutas eller att vapenförsäljningen till Israel ska upphöra.

Stora internationella företag – Macquarie i Australien, Bombardier i Kanada, Alstom i Frankrike och Siemens i Tyskland – avstod från att lägga bud på att bygga Israels olagliga bosättarjärnväg på stulen palestinsk mark i Östra Jerusalem.

Flera kulturarbetare – författare, skådespelare, musiker och bildkonstnärer – ställde in uppträdanden och/eller uttryckte sitt stöd för den kulturella bojkotten av apartheidstaten Israel. Mer än 150.000 människor, hundratals kulturarbetare och mer än 100 HBTQ-organisationer anslöt sig till en bojkott av Eurovision-finalen i Tel Aviv. Endast 10 procent av de förväntade turisterna kom till evenemanget.

/melodifestivalen-manifestation-9-mars-sergels-torg-bild3.jpg

Kampanjer för ett militärt embargo mot Israel tilltog och vann segrar. Det franska försäkringsbolaget AXA avstod delvis från investeringar i det israeliska vapenföretaget Elbit Systems. 200 organisationer och personer som representerade södra halvklotet förenades i en uppmaning till militärt embargo mot Israel.

Den årliga Israeli Apartheid Week den 18 mars till 8 april omfattade mer än 200 evenemang i 30 länder på fem kontinenter. Syftet är att väcka uppmärksamhet kring Israels apartheidpolitik och lagar mot det palestinska folket och att öka stödet för bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel.

I Europa gjordes framsteg när det gäller att förbjuda varor och tjänster som produceras i Israels olagliga bosättningar. EU-domstolen har beslutat att varor från bosättningar måste märkas. Det irländska parlamentet granskar en proposition om att förbjuda varor från bosättningar. Oslos kommunfullmäktige har förbjudit upphandlingar av varor och tjänster från bosättningarna.

/bojkottrorelsen-4.jpg

Stödet har tilltagit för akademisk bojkott av Israel och för att förhindra investeringar på israeliska universitet. En institution vid New York University och styrelsen för det amerikanska Pitzer College, Jamia Millia Islamia University i New Delhi och det brittiska sällskapet för mellanösternkunskap har vidtagit bojkottåtgärder. En rådgivande ansvarskommitté vid det amerikanska Brown University har rekommenderat att universitetet ska avstå från investeringar i företag som medverkar till Israels förtryck

Den amerikanska episkopalkyrkan, med sina 1,7 miljoner medlemmar, har röstat för att avstå från investeringar i företagen Caterpillar, Motorola Solutions och Israel Discount Bank med anledning av deras delaktighet i Israels brott mot de mänskliga rättigheterna.

/bojkottrorelsen-2.jpg

Fackföreningar har verkat för en utvidgning av kampanjen för bojkott av Hewlett Packard, inkluderande Nederländernas centralförbund FNV med dess 1,2 miljoner medlemmar, den brittiska motsvarigheten Unite med dess 1,1 miljoner medlemmar och Sydneyavdelningen av Maritime Union of Australia.

/bojkottrorelsen-1.jpg

Bojkottanhängare har vunnit fyra väsentliga domstolssegrar i USA och Tyskland, länder där parlament och regeringar starkast har försökt undertrycka medborgarnas rätt till bojkott av Israel.

Källa: BDS Movement

3 Jan 2020